3 ting Obama kan lære dig om at være effektiv

 

Jeg har købt en flybillet.

Faktisk har jeg købt en hel pakkerejse.

Fly. Hotel. Konference. Sommervejr. Oplevelser.

Jeg tog beslutningen, da Karin, skrev til mig:

”Hej Line. Skal du med i år? Obama er keynote.”

”You had me at hello”, skrev jeg tilbage. Og var hermed tilmeldt.

Så i begyndelsen af maj rejser jeg til San Diego for at deltage på den årlige ATD-konference (ATD = American Training and Development). Jeg lover, at jeg mailer de gode tip, jeg opsnapper derovre, videre til dig. Men den tid, den fornøjelse.

Det er ingen hemmelighed, at jeg er ret stor fan af Obama.

Hans politik skal jeg overhovedet ikke kloge mig på her. Men hans arbejdsvaner er inspirerende og beundringsværdige.

På trods af en nok pænt pakket (eks)præsidentiel kalender, der får din og min arbejdsdag til at ligne én lang lur i hængekøjen, så har han holdt fast i en række arbejdsvaner, der også kan (og bør) bruges af os andre.

Eller man kunne måske sige, at hvis Obama har tid – så har du (og jeg) nok også.

Her er mit bud på de 3 vigtigste ting, Obama kan lære dig om at være effektiv.

 

1. Planlæg din dag på forhånd

Da Obama var præsident, begyndte hver eneste arbejdsdag i det Hvide Hus med et kort 3-5 minutters møde med stabschefen. Formål: At gennemgå dagens program.

Læring: Hold et planlægningsmøde hver morgen.

Nu har du jo ikke nødvendigvis en stabschef til rådighed, men du har heller ikke brug for en.

Du har til gengæld brug for en opgaveliste og en kalender. Hold et kort møde med dem hver dag. Gør det konsekvent og gør det hurtigt. Hvad er dagens topprioriteter? Hvad skal du bruge din energi på? Indstil kursen og gå så i gang med dagens vigtigste opgaver.

Vil du være rigtig effektiv, så indfør en daglig OG en ugentlig planlægningsrutine. Så udover ovenstående daglige 3-minutters planlægningsmøde, så indfør et ugentligt planlægningsmøde hver fredag med dig selv.

Brug 15 minutter på at se tilbage på ugen, der gik og se frem mod den kommende uge. Indstil sigtet på dine langsigtede mål og ønsker. Hvis du ønsker at færdiggøre et stort projekt, hvad skal du så finde tid til i den uge, der er på vej? Hvad skal du eventuelt sige nej til for at finde den tid? Hvis du gerne vil have mere tid med dine unger, venner, en interesse eller indfri et mål, hvad kan du så gøre i denne uge for at imødekomme dig selv og dit ønske? Planlæg det!

2. Træf beslutninger hurtigt og effektivt

Hvis du nogensinde har åbnet dit køleskab og tænkt “Åh, jeg orker ikke tage stilling til aftensmaden” (eller stået foran dit klædeskab og tænkt åh – hvad skal jeg dog tage på), så har du også oplevet fænomenet beslutningstræthed.

Obama er kendt for at bevidst forebygge beslutningstræthed. Fx. har han engang sagt flg:

“I don’t want to make decisions about what I’m eating or wearing. Because I have too many other decisions to make.” (Obama i Vanity Fair, 2012)

Måske meget klogt ikke at have brugt al sin mentale energi, inden man skal lande globale handelsaftaler, sende folk i krig og redde verden fra klimakatastrofer.

Læring: Gem kræfterne til de vigtige beslutninger.

Obamas trick går ud på at koge beslutninger ned til ganske få valgmuligheder. Så han brugte kun to slags jakkesæt i præsidentjobbet, blåt og gråt. Med kun to valgmuligheder imellem bliver beslutningen langt nemmere og mindre krævende at træffe.

Måske opstår din beslutningstræthed på jobbet, når du bliver bombarderet med opgaver, informationer, forespørgsler og afbrydelser. Og her kan du bruge Obama-tricket. Når nogen afbryder dig med en opgave eller en forespørgsel, så vend dig til at spørge dig selv: Tager det her mindre end 2 minutter? Hvis ja, så tag dig af det med det samme. Hvis det tager længere end 2 minutter, så skriv det på din opgaveliste og vent med at tage dig af den nye opgave, til du er færdig med det, du er i gang med.

3. Lad op

Tage en lur, sove længe, slappe af, tænker du måske. Men nej. Hvis du vil være effektiv som Obama, så handler det om at lade de fysiske batterier op ved at være aktiv.

Selvom Obama vist nok (ifølge ham selv), er lidt af en natteravn, så er han åbenbart også en ealy bird. Han er kendt for at stå ultratidligt op og begynde dagen med at give den max gas i “The Gym”.

45 min. 6 dage om ugen.

Uden diskussion.

Men mindre kan gøre det. Hvis du fx. ikke bor i det Hvide Hus og/eller har eget fitness center, er der andre muligheder. Vær aktiv i løbet af dagen på arbejdet.

Læring: Hold din fysiske energi oppe ved fx. at:

Sådan bliver du effektiv som Obama. Skal jeg hilse ham fra dig?